Dua te di

Faqja Kryesore Post New Entry

Muri Kinez

Posted by Luna on February 28, 2010 at 7:21 AM

Muri kinez është ndërtimi më i madh në Tokë i bërë nga dora e njeriutështë 3600 km i gjatë,10 m i lartë dhe 3-12metra i gjerë. Muri i madh,kështu quhet muri kinez, një ndërtim i hershëm që mbështillet ngalegjenda.Muri filloi të ndërtohej për të mbrojtur kufijtë veriorë të Kinës, nëshekullin e tretë para Krishtit. Muri i ndërtuar në mënyrë unikale megurë dhe materiale rrethanore, sipas zonave ku kalonte, vijoi tëndërtohej për shekuj me radhë, deri në shekujt e pesëmbëdhjetë e tëgjashtëmbëdhjetë. Por ndërkohë strukturat antike rezultonin tëzhdukura, për shkak të kohës së gjatë që kishte kaluar që nga ndëtimi ityre. Disa rrënoja të pjesëve nga më të hershmet të murit të madh, janëgjetur në rajonet afër detit të Verdhë, në lindje të provincës Gansu.Sot pjesa më e vizitueshme e murit kinez është ajo që ndodhet afërPekinit, në një rajon që quhet Ju-jong-guang dhe po ashtu pjesëtlindore e perëndimore të skajeve të murit.

Kjopjesë e murit, që vizitohet në afërsi të Pekinit, është restauruar nëshëkullin e njëzetë.

I ndërtuar gjatë kohës së dinastisë Min, nëshekullin e pesëmbëdhjetë dhe të gjashtëmbëdhjetë, muri i madh ështëafërsisht 1500 milje, ose 2400 kilometra i gjatë, në kufirin veriorkinez. Shihuangdi, perandori i parë i Kinës (221-210) para erës sonë,ndërtoi fortifikime të tjera, që u njohën gjithashtu si muri madh. Pakgjurmë që kanë mbetur nga këto fortifikime që u bënë, ruhen ende sot.

Murii madh është padyshim monumenti më i njohur i Kinës, përveçse njësimbol nacional i saj, në kuptimin që shumë njerëz aspirojë të jenë poaq të fortë dhe me po ato cilësi që ka muri.

Muri është e vetmjagjurmë konstruksioni e planetit që mund të shquhet nga astronautët nëlargësi të mëdha nga toka. Ata e kanë konfirmuar këtë edhe me fotot ebëra. Kështjellat lidhëse dhe e gjithë masa e kontruksionit që vijonpandalshëm, krijojnë zinxhirin më domethënës të fortifikimeve njerëzorebërë ndonjëherë.


Categories: Kuriozitete

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

2 Comments

Reply nahile
12:51 PM on December 3, 2012 
murin kinez e kemi mesuar edhe ne lenden e historise
Reply qlirim
3:40 AM on June 3, 2011 
muri kinez qenka shum i mir se kurr se kam pa hera par qe pe sho murin kinez